Közlemények

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Magyar tudástranszfer Chilébe

Chile a Föld kivételes természti laboratóruma is, mely az idei évtől új kutatóközpontnak ad helyet. A tudományos munka elindításához az Atacama-sivatagban már 5 éve dolgozó magyar kutatócsoportot kérte fel a régiós kormányzat.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Magyar kutatók a legmagasabb szinteken

Harmadik alkalommal végezte el embert próbáló klíma- és környezetkutató feladatait 2012 óta a magyar kutatócsoport a Chile és Argentína határán húzódó, 6893 méter magas Ojos del Saladón, a Föld legmagasabb vulkánján. A Dr. Nagy Balázs vezette expedíció nem csupán az Atacama Régió legnagyobb magassági szintjein (és a Föld általuk beműszerezett leg­ma­ga­sabb hegyén) dolgozott, de idén először lehetőségük nyílt eddigi kutatási eredményeiket a leg­magasabb régiós kormányzati szinten be is mutatni. Miguel Vargas Correa, az Atacama Régió kormányzója és a kabinet tagjai számára az expedíciót követően, a régió köz­pont­já­ban, Copiapó városban tartottak megbeszélést a kutatók és a politikusok a jövőbeni együtt­mű­ködési lehetőségekről. A helyi vezetés által stratégiai kérdésként tekintett kutatási ered­mé­nyek magyarázata: ez a Föld legszárazabb lakott területe, a magyar kutatók pedig a magas­hegyi vízjelenlétet változásait vizsgálják.

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Szélcsatornából indulnak a Föld legmagasabb tűzhányójára a kutatók

A Föld legmagasabb vulkánjára, a 6893 méter magas Ojos del Saladóra induló geográfusok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumában tájékoztatják a sajtót a január 26-án induló Földgömb-Atacama Klímamonitring Expedíció tervezett munkájáról. A helyszín­választás nem véletlen, hiszen a 2012-ben elkezdett magyar vizsgálatsorozat a Föld egyik legextrémebb helyszínén zajlik, ahol mindennaposak a 100 km/h-t elérő szelek. Ehhez a nyári idényben is télies hideg, valamint szélsőséges szárazság kapcsolódik – így bolygónk legmagasabban fekvő hűvös sivataga várja a több hetes sátrazásra a magyar kutatókat.