Közlemények

SAJTÓKÖZLEMÉNY – 2012. március 8.

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A kutatók hazaérkeztek

Ebben a magasságban magyar kutatók vizsgálódnak elsőként Hazaérkezett az Atacama sivatagból a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány csapata, amely a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával a Föld legmagasabb vulkánján végzett állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíciót. A kutatók január 23-án indultak a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányóra, ahol extrém helyszín és környezet várta a tudósokat. A csapat nem először járt a tűzhányón, hiszen 2010-ben a magyarok közül elsőként már megmászták a vulkánt. A mostani expedíció szakmai jelentősége az volt, hogy a helyszín olyan terep, amelynek a környezeti extremitását kialakító tényezői még feltáratlanok voltak. A csapat a hosszú távú, több éves monitoringvizsgálatot tűzte ki célul, melyet terepi adatgyűjtéssel, majd a feldolgozással valósítanak meg.

A Föld legmagasabban fekvő kráterének szélén, 6750 méterrel a tengerszint fölött Mari László és Heiling Zsolt, a Földgömb Atacama Expedíció tagjai műszereket telepítettek a kőtörmelékbe. A nyár közepi időjárás kedvező volt a terepi munkához, így 150 m-rel feljebb, az Ojos del Salado óriásvulkán legmagasabb pontján Nagy Balázs, az expedíció vezetője is el tudta helyezni az évekig működő mérőműszereket.

De miért másztak ilyen magasra a magyar expedíció tagjai, miért ástak a felszín alá és milyen mérőeszközöket helyeztek el a Föld legmagasabb vulkánján?
A Chile és Argentína határán emelkedő Ojos del Salado olyan kitüntetett helyzetű hegy, amely a Föld egyik legextrémebb klímájú területén magasodik. A Puna de Atacama félsivatagos-sivatagos terepén kopár, száraz, szeles, hideg hegyóriásként tornyosul. E szélsőséges helyszín ugyanakkor heves hóviharok helyszíne is, ám a csapadék nagy része elpárolog. Ugyan télen hó borítja a vidéket és nyáron is időről időre behavazódik a legmagasabb övezet, mégsem borítja jégsapka a hegyet, sőt a hóhatár itt emelkedik legmagasabbra Földünkön. Ám a felszín alatt mégis jeget rejt a vulkán: a kősivatagba szivárgó nedvesség a hideg környezetben örökfagyott aljzatot éltet. A vulkán kőtörmelékét jégcement szilárdítja – amelynek jelenléte, fogyása, vagy épp hízása hosszabb távon a térségre jellemző klímaingadozás jelzője, de e jég olvadása egyben a térség alapvető vízforrása is.

A Földgömb Atacama Expedíció e felszín alatti – klímaváltozást tükröző – jégjelenlét hosszú távú vizsgálatát kezdte el, a monitoringot pedig a 6 évig működő és folyamatosan adatot gyűjtő hőmérsékletmérő műszerek telepítése segíti.

A nyaranta felengedő felszín alá helyezett műszerek által adandó teljes képhez az expedíciónak a térség legjellemzőbb magassági szintjeiben kellett mérési helyeket kialakítani. A legalacsonyabb, 4200 m-en elhelyezkedő síksági terepről indulva 5200, 5800, 6750 és 6893 m-en helyeztek el több szintben – a magasabb részeken egészen a jelenlegi örökfagyott aljzatig lehatolva – a felszín alatt hőmérsékleti adatgyűjtőket, valamint a hegytetőn légnedvességmérőt is. Ez egyben a Föld legmagasabban elkezdett örökfagy-monitoringja is.

A két éves gyakoriságú műszerleolvasás – az eddigi teljes adathiánnyal szemben – olyan információkat ígér, amely a klímaérzékeny folyamatok elemzésén keresztül az extrém környezet éghajlati és környezeti átalakulásáról ad alapadatokat.

Az utolsó percben is érkezett műszer a reptérre
Az átjutás a jégtűkön nem is olyan egyszerű
A szélfodrokat itt apró kavicsok alkotják
Az utolsó műszer elhelyezése 6893m magasan az Ojos del Slado csúcsán
Az utolsó műszer elhelyezése 6893m magasan az Ojos del Salado csúcsán

Az expedíció támogatói

Fő támogató:
vodafone alapitvany logo
További támogatóink:
eupolisz logo 2010
sta travel logo
fjallraven
petzl logo
hanwag logo
cd meter

További információ és képanyag kérhető:

Sekoulopoulu Márta
36-30-650-6801, marti@heiling-media.hu

A sajtó munkatársai részére ismét lehetőség van arra, hogy interjúkat, anyagokat készítsenek az expedíció tagjaival vagy meghívják őket televíziós műsorokba.
Kérem, hogy interjú igényüket a fenti elérhetőségen egyeztessék kolléganőnkkel.

Letölthető dokumentumok

Sajtóközlemény - 2012.03.08 Képanyag (198MiB) - 2012.03.08